Studio verhaaltjes


 

Op deze speciale pagina een greep uit de mooie, vrolijke en ontroerende verhaaltjes vanuit onze Guus Meeuwis Muziekids Studio.

Sinds de realisatie van onze Muziekids Studio in Tilburg hebben al veel kinderen de weg naar deze prachtige muziekruimte gevonden. Om zich daar te vermaken en hun pijn en verdriet een beetje te verzachten tijdens het verblijf, de behandeling, of het bezoeken van het ziekenhuis. Muziekbeleving is daarvoor een prima medicijn.

Deze veelal prachtige, pakkende verhaaltjes zijn opgetekend door onze Studioleiders en Vrijwilligers in het St. Elisabeth Ziekenhuis. Lees mee!

– De week met vluchtelingenkinderen is zeer geslaagd geweest. We begonnen maandag met de allerkleinsten van 5 jr en vrijdagmiddag waren ze allemaal 12. Met alle groepen hebben we weer andere dingen gedaan, en geen enkele “les” was hetzelfde. Dit was voor ons ook een uitdaging. Maar met het resultaat mogen we trots zijn.

*Dat mag zeker, gelet op het prachtige compliment van Janny van de Laar- Müskens, projectleider Oncologisch Centrum St. Elisabeth Ziekenhuis.
"Lieve mensen, ik wil jullie nogmaals hartelijk danken voor alles wat jullie deze week gedaan hebben / doen voor de vluchteling- kinderen! Ik heb gezien hoe de kinderen genieten! Jullie zijn toppers!!!

*Die pluim wordt bevestigt met de mooie dankwoorden van Jurr van den Brandt van het COA:
"Ik begrijp het effect van muziek en muziekmaken voor mijzelf, ik denk ook te begrijpen wat muziek en -maken voor kinderen kan doen. Toch was ik maandagmorgen verrast. Ik heb maandagmorgen de eerste groep, de jongste (uitgenodigde) vluchtelingen meebegeleid; vanaf de  Kruisvaardersstraat 40 tot aan de receptie van het Elisabeth Ziekenhuis. Ik had een klein meisje aan de hand, dat continu aan het huilen is geweest. Ook in het ziekenhuis, tot aan de deur van Muziekids was ze nog steeds treurig. 5 Minuten na binnenkomst, idem dito. Met het startliedje: "hoofd, schouder, knie en teen" zag ik bij haar een lachje. Een paar minuten later deed ze vol mee en uiteindelijk was ze in 10 minuten tijd onderdeel van de gehele groep geworden. Een groep met een mensenleven aan historie, zelfs op deze leeftijd; een historie die ze op deze leeftijd absoluut niet verdienen. Door dit meisje werd ik me bewust dat zingen en muziek, zinnen kan verzetten. Bij dit proces hebben jullie dit meisje, maar ook de andere kinders, denk op een fantastische manier geholpen. Hiervoor, heel veel dank!! Al mijn collega's (en ook de bewonersbegeleiders) die met een groep zijn meegegaan, geven voor de kinderen dezelfde signalen af en zeggen ook voor henzelf dat het een verrassing was, hoe kinderen ongedwongen zichzelf kunnen zijn. Nogmaals hartelijk dank."

– Hala, Malaak, Fawaz en Omaro. Dit zijn slechts enkele namen van de vele kinderen die in de carnavalstijd de Guus Meeuwis Muziekids Studio in het St. Elisabeth Ziekenhuis bezoeken. Elke dag ontvangen wij een of meerdere groepen van tien kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar. 

– In het voormalige woonzorgcentrum Jozefzorg wonen momenteel enkele honderden asielzoekers, vooral gezinnen met kinderen. In het ETZ is nagedacht wat het ziekenhuis voor deze groep zou kunnen betekenen. Uitkomst van het overleg met het COA was dat deze kinderen in de week van 8 t/m 12 februari een leuke en gezellige ochtend of middag zouden krijgen in onze Muziekids Studio. We zorgden samen met onze trouwe vrijwilligers en met medewerkers van serviceclub Kiwanis, dat de kids zich heerlijk konden ontspannen en lekker muziek konden maken en zingen.

– We rijden dagelijks met de troubadourtrolley naar de kinderafdeling en krijgen dan informatie over naar welke kinderen we toe kunnen gaan. Zo kwamen we een paar maanden geleden bij Emma op haar kamertje. Emma had een ongeluk gehad waarbij gevreesd moest worden voor de vingers aan haar rechterhand. Haar hand zat in het verband en Emma lag daar met weinig bewegingsvrijheid in haar bedje. Het was erg leuk om voor Emma kinderliedjes te spelen en te zingen samen met papa en mama, die onze bezoekjes ook erg waardeerden. Na enkele weken mocht Emma van de afdeling af en kon ze samen met haar ouders onze studio bezoeken. Emma is geweldig goed geholpen door de artsen hier, al ze wel een aantal stukjes van haar vinger moeten missen. Laatst was ze op controle bij haar arts en kwam met papa en mama ons nog eens bezoeken. En zie eens wat de kleine meid alweer kan en waar ze heel veel plezier mee heeft en aan beleeft. Het spelen van MUZIEK !

 

–  Er kwamen kinderen in de studio langs waarvan hun oma geopereerd was en kritiek lag. De kleinkinderen die met z'n vijven waren vonden het fijn dat ze tussen de bedrijven door hier lekker konden komen. Met Hanne van 13 bijvoorbeeld, heb ik wel drie kwartier piano zitten spelen. Ook heeft zij nog gitaar gespeeld en gedrumd.

– En in de middag zijn er kids van de kinderafdeling geweest. Roano met zijn zusje en Esmee. Ze hebben van alles gedaan, maar zingen en op de electrische gitaar spelen vonden ze het leukst. Even later is Jules weer geweest samen met zijn zussen, maar Jules had een mindere dag dan gisteren. Hij heeft wel genoten van het muziekmaken op de bongo's en de sambaballen. Rond kwart over 6 kwam Joris met opa en oma, en later kwamen nog een aantal kinderen die op bezoek waren. We hebben van alles gedaan en Joris, die hier zelf dagelijks is, heeft alles voorgedaan. Toen de kinderen weg waren heb ik samen met Joris nog gedrumd en piano gespeeld. Rond 8 uur kwam zijn moeder hem halen. Pracht dag.  

– Vandaag kwam er een groep van de Mytylschool. Het is feest om met die kinderen met muziek bezig te zijn. We hebben ze eerst achter alle instrumenten gezet, en hebben gespeeld. Daarna een wals van Andre Rieu gedraaid, en ze gingen helemaal uit hun dak. Toen nog een mars en daarna circusmuziek, en opeens was hun halfuurtje alweer voorbij Maar zó leuk!. 

– Joris is 's avonds geweest en we hebben op de grote i pad muziek gemaakt en spelletjes gespeeld. De grote ipad wordt door de kinderen toch veelvuldig gebruikt, en voor de  kinderen die minder van muziek houden is dit werkelijk een uitkomst. Toen Joris weg was is Dylano weer geweest om te drummen, en daarna Farah wiens ouders beide in het ziekenhuis werkzaam zijn. Farah heeft piano gespeeld en gedrumd met een hand, want de andere zit in een mitella.

– Rond drie uur is Lotte van 2 jaar met haar moeder hier binnengelopen vanuit de kinderpoli. Lotte's hoofd zat vol sensoren geplakt, en ze was zeer verlegen. Nadat ik wat liedjes gezongen had en kinderliedjes op viool gespeeld had was de verlegenheid weg en hebben we samen op de djembe gespeeld. Ze straalde! 

– 's Avonds waren er ongeveer 20 kids, wat een drukte!  Alle kinderen hebben toch nog gespeeld. Zo'n drukte hebben we nog niet eerder meegemaakt. 's Middags waren er 6 kinderen. Het is in de avond het drukste, zo rond het bezoekuur. Veel kinderen die op bezoek zijn, maar ook veel kinderen van de kinderafdeling komen dan naar onze studio. Vaak brengen ze dan ook met familie, of vriendjes mee. Zo leuk! 

– Mielo is geweest, zijn opa en oma zijn 30 jaar getrouwd vandaag, maar opa heeft een ernstig ongeluk gehad. Mielo komt na zijn bezoek toch elke dag even langs in de studio. Ik heb voor hem en zijn grootouders 'make you feel my love' gespeeld als kadootje voor hun trouwdag. Ze waren ontroerd .. Dat was een heel mooi moment. En daarna nog met Mielo even fijn 'guitar hero' gedaan. Prachtig! 

– Sjors is voor de laatste keer geweest, die mocht met ontslag. Hij heeft nog even ge DJ 't en daarna hebben we samen Rehab geoefend en gezongen voor zijn pap en mam. Zingen kan ie ook al! Zijn moeder vertelde dat hij 2 dagen geleden veel pijn had en erg gebogen liep omdat die wond zo trok. Hij ging hier vrolijk en met een rechte houding vandaan. Mooi, vooral ook dat ouders ook de positieve effecten zien!

– Nora van 16 jaar ligt op de kinderafdeling. Zij is opgenomen voor een blindedarmontsteking. Nora speelt gitaar, piano en schrijf eigen liedjes. We hebben samen wat gezongen, met 2e stemmen erbij. Was heel leuk, ook voor mij. Tof om met iemand 'echt' muziek te maken. 

– Ook Mike is een blije patiënt! Hij is herstellende van een ernstig auto-ongeluk en revalideert bij het RCL (RevalidatieCentrumLeijpark). Als Mike naar de Guus Meeuwis Muziekids Studio komt speelt hij GuitarHero en luistert muziek die voor hem gespeeld wordt. 'GuitarHero' is een mooie muziekgame om het reactievermogen te trainen. Het is voor revalidatiepatienten zoals Mike in het begin erg moeilijk, maar hij vindt het leuk, en scoort steeds beter.En wij zijn natuurlijk erg blij dat we ook iets kunnen bijdragen aan zijn herstel.

– Om kwart over 12 was er een peuter van twee jaar aan het spelen op de gang van het ziekenhuis in Tilburg. Toen zijn moeder vroeg of de studio al open was heeft onze John in plaats van op de normale openingstijd van 1 uur voor hun de deuren opengedaan. In onze Muziekids Studio heeft John muziek van de Efteling opgezet en het mannetje de sambaballen in zijn handjes gegeven. Toen hij vrolijk dansend met de sambaballen door de studio liep kwam zijn vader met een rolstoel binnengereden. Hij zag zijn zoontje vrolijk zijn en barstte in tranen uit. Het bleek dat de vader, die DJ is, een ongeneeslijke hersentumor heeft en zijn zoontje hoogstwaarschijnlijk niet zal zien opgroeien. Dat hij zijn zoon zo ritmisch bezig zag was enorm aangrijpend. Wat een mooi waardevol moment is er vandaag spontaan ontstaan!

– De dag na zijn epileptische aanval kan Maikel zich gelukkig weer uitleven met zingen en drummen. Even ontspannen in onze fantastische Muziekids Studio !

– Wat een geweldige fans hebben wij toch. Op de vraag van 2 dochters van een patiënt in Tilburg of de studio Oudejaarsdag open was moesten we helaas een negatief antwoord geven omdat we druk waren met de verkoop van de oliebollen in de hal. Wat gebeurde er vervolgens?! De dochters kwamen toch met hun vader mee die voor een chemo behandeling in het ziekenhuis moest zijn, en zij gingen ons mee helpen met de verkoop van oliebollen. Geweldig dat zoveel mensen spontaan hun steentje bijdragen aan het voortbestaan van onze Guus Meeuwis Muziekids Studio!

– Een 15 jarige jongen kwam op bezoek in de Muziekids studio. Eerst samen wat gitaar gespeeld en op een goed moment wilde hij de basgitaar gaan proberen. Super enthousiast werd hij daar van. Ik zag dat een nieuwe passie werd geboren! Wat een heerlijk gevoel krijg je toch van het werken in de Muziekids Studio!

– Laatst is Duang geweest. Hij heeft een heftig ongeluk gehad en is aan het revalideren. Samen met vrijwilligster Corine heeft hij 'We Will Rock You' van Queen gespeeld. Duang gaat gestaag vooruit en is graag bij Muziekids.
Kroontje op ons werk!

– Een jonge man met het syndroom van Down was in ons ziekenhuis herstellende van een herseninfarct. Ik heb drie kwartier muziek gemaakt met hem, en hij genoot hier zichtbaar van. Bij zijn vertrek gaf ik hem een hand, en hij wilde mijn hand niet meer loslaten. Wat zijn dit toch mooie waardevolle momenten. De heilzame werking van muziek brengt ook voor ons en alle vrijwilligers zoveel voldoening.

– MuzieKIDS ? Oók voor volwassenen ! ..

– Want, onlangs kwam er een patiënt in de studio, een volwassen man. Zijn rechterbeen was geamputeerd. Samen hebben we gesproken over de mogelijkheden om met zijn prothese te spelen. Lekker gaan oefenen en tot zijn grote blijdschap bleek dat het hem super goed afging om zo te spelen. Met nieuwe energie, opgeknapt en blij verliet hij de studio. We gaan hem zeker terug zien!

– ‘Zal ik een liedje voor je spelen?’ Ik pak mijn gitaar en ga naast haar zitten. Eerst zag ik iemand die heel zenuwachtig en afwachtend binnen kwam. Nu zit er een jonge vrouw te glunderen van oor tot oor en vertelt me dat ze maandag zeker terug wil komen om sámen liedjes te zingen.

– Er is al een paar keer een jongetje in de studio geweest. Hij heeft lekker gedrumd en noemde de bekkens ‘deksels’! Hij gaf de studioleidster diverse opdrachten: de lampen moesten perse op rood, want dat was de dag ervoor ook zo. Hij vertelde precies wat zij moest doen en ze mocht vooral niet zo hard spelen dat ze qua geluid, boven hem uit kwam. Leuk, zo’n jongetje  dat een heel duidelijk beeld heeft van hoe het moet en wat hij wil! Toen bleek waarom hij zo stellig was; zijn vader ligt op de ic, heeft een motorongeluk gehad, moeder wordt momenteel bestraald voor lymfeklierkanker. Wel heftig dus! Dit was blijkbaar zijn manier om zijn onmacht over wat er met zijn ouders gebeurt, om te zetten naar een gevoel van controle.

– Inmiddels komen er ook al kinderen van de nabijgelegen Mytylschool op bezoek in de studio. De leiding van de school wil zelfs kijken of er vaste dagdelen gereserveerd kunnen worden voor hun leerlingen.

– De veelzijdigheid van onze Muziekids studio blijkt ook weer uit het volgende ontroerende verslagje;

– Er kwam een jongetje van 6 op bezoek. Hij komt in het ziekenhuis voor psychologische behandeling, hij gaat naar de Mytylschool. Ondanks dat hij zijn rechterduim niet kan gebruiken heeft hij lekker basgitaar gespeeld, gedrumd en vooral lekker gek gedaan. Ook al kun je dus geen instrument bespelen, je even uitleven, je zinnen verzetten, is ook prima.

– Guus ligt sinds woensdag op de kinderafdeling en heeft elk instrument al geprobeerd. Zo leuk dat kinderen die in hun dagelijks leven niet de kans krijgen om op een instrument te spelen, in onze studio ieder willekeurig instrument kunnen proberen. Met name de drumstellen zijn erg in trek, zodra een kind erachter gaat zitten, zie je een grote ‘smile’ op hun gezicht komen.

De kracht van muziek is elke dag weer zicht- en voelbaar.

– ‘s Avonds wordt er ook gebruik van de studio gemaakt, van de week kwamen een patiënt van 23 jaar en zijn vriendin naar de studio. De jongen werd met bed en al naar binnen gereden. Samen met de studioleidster hebben ze een nummer gespeeld. De vriendin speelde gitaar en zong een bekend liedje en onze Christel (studioleidster), begeleidde hen op de Cajon en zong een mooie tweede stem.

En zo vinden ook de jong volwassenen hun weg naar onze studio.

– Er kwam ook nog een meisje langs dat haar gips had laten vervangen. Haar moeder vertelde dat ze heel bang was geweest voor de zaag maar dat ze als beloning een tripje naar de Muziekids Studio kreeg. Mooi!

We zijn een studio voor kinderen, maar geregeld maken we een uitzondering.

– Afgelopen week kwam er een mevrouw binnengelopen. Ze vroeg of de studio alleen open was voor kinderen. Ze vertelde me dat haar moeder, die in het ziekenhuis lag, niet lang meer te leven  had en dat haar zus prachtig piano kon spelen. Ze zou dat nog zo graag eens voor haar moeder willen doen, maar dat ging op de afdeling moeilijk. Of dit dan in onze  studio kon?
We hebben in dit geval natuurlijk graag een uitzondering gemaakt. De studio werd even gereserveerd voor de moeder en haar twee dochters. Ze werd met bed en al binnengereden, en er is wel 3 kwartier prachtig gespeeld door een van de dochters. Later op de dag kwam ze me bedanken. De moeder had op een helder moment gezegd dat ze het prachtig vond, en ze vond het mooi dat dit hier zo maar kon in het ziekenhuis. Op dit soort dagen ben je blij dat je dit ‘werk’ mag doen.

– Deze week kwam Sam binnen gefietst in de studio en ze ging meteen aan de slag op de trommels. Een dag eerder kwam ze nog heel verlegen aan de hand van papa binnen gedrenteld. Kinderen zijn meestal de eerste 5 a 10 minuten verlegen, onwennig. Maar zodra ze muziek maken op één van de instrumenten dan voelen ze zich zo thuis dat ze niet meer weg willen. Vorige week wilde Lynn zelfs blijven slapen omdat ze onze studio zo vet vond.

– Vandaag patient van de kinderafdeling op bezoek in de studio. Hij heeft een tijdje Basgitaar en Gitaar gespeeld. En hoe!! Super muzikale enthousiasteling. Het valt op in de Muziekids studio's dat veel kids al een behoorlijk niveau hebben. En dat kunnen ze dan bij ons lekker uitbouwen.

 Duang van 17, heeft bijna negen maanden geleden een scooterongeluk gehad en
  kwam in coma in het ziekenhuis terecht en vandaag mag hij eindelijk naar huis!
 Vanaf het moment dat hij het kon, is hij dagelijks muziek bij ons komen maken.
 Drummen, dat doet hij het liefst en dat gaat hem ondertussen aardig goed af!
 Vanaf maandag gaat hij 3x in de week naar het revalidatiecentrum. Helaas nu nog
in een rolstoel maar in de  toekomst zal die niet meer nodig zijn. Gelukkig gaat het de goede kant

op met Duang. En heeft hij tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis muziek beleeft en bovenal ook nog ..
Drummen geleerd. Wij wensen hem allemaal van harte  ‘All the Best’. Onze Muziekid Duang!

EN .. ook benieuwd en even zien hoe de Kids muziek maken en muziek spelen in onze prachtige studio .. TOETS ! HIER

 Tags

Christel van der Bruggen De Guus Meeuwis Muziekids Studio John Verbunt St.Elisabeth Ziekenhuis


Naar homepage

Stichting Muziekids

Koninginneweg 135
1211 AP Hilversum

 035 647 2083
 06 288 555 85
 info@muziekids.nl

Contact

Gegevens Muziekids

KvK: 32156118
IBAN: NL43ABNA0587898550
RSIN: 8210.37.092

Muziekids Instrumentenfonds:

KvK: 861703662
IBAN: NL19ABNA0100406955

CBF Erkend
ANBI

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste Muziekids nieuws?
Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief gratis!

Meld je aan

• Privacybeleid
• Gedragscode
• Vertrouwenspersoon
• Aannamebeleid

Mede mogelijk dankzij